Igiena oro-dentară la copii

Igiena orodentală la copiiIgiena dentară a copiilor este foarte importantă pentru dezvoltarea armonioasă a dentiţiei temporare şi mai ales a celei permanente.

Principalul mijloc de realizare şi menţinere a igienei orale este periajul dentar. Cu ajutorul periuţei şi pastei de dinţi indepărtăm placa bacteriană, acea aglomerare de bacterii ce aderă strâns de dinţi şi de celelalte structuri din cavitatea bucală, care atacă dinţii şi provoacă apariţia cariilor dentare.

Periajul trebuie început chiar înainte de erupţia dinţilor temporari şi trebuie efectuat măcar de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, ideal după fiecare masă.

Cea mai simplă metodă efi cientă de periaj a dinţilor este aşa numitul “periaj vertical” în care deplasăm periuţa dinspre gingie spre partea terminală a dinţilor, efectuând 4–5 astfel de mişcări pentru fi ecare grup dentar.

Mişcările orizontale sau rotatorii sunt permise doar pe suprafeţele masticatorii.

Un alt aspect important pe care îl aduc în discuţie este igiena alimentaţiei. Ţinând cont de nevoile fi ziologice ale copiilor (aportul caloric crescut realizat în proporţie de 50–60% de către glucide) şi atracţia acestora către dulciuri consider ca atitudinea cea mai potrivită a părinţilor este de a stabili consumul de dulciuri în cantităţi rezonabile după mesele principale, urmat de o igienă bucală corectă. Este de evitat consumul dulciurilor între mese.

În plus faţă de cele două “arme” împotriva cariilor – periajul dentar şi alimentaţia raţională – prezentate până acum, medicii dentişti mai dispun de două metode de protecţie a smalţului dinţilor, metode numite fluorizare şi sigilare dentară.

Nu uitaţi, igiena orală este la fel de necesară ca igiena oricărei părţi a corpului!

                                                           Dr. Liana Beresescu, asistent universitar UMF Târgu Mureş